Има ли връзка между косопад и стрес?

косопад и стресВ последните години все по – често стресът е определян като основен причинител на косопад. Различните стресови ситуации причиняват това медицинско състояние и създават проблеми на много хора. Засегнати са мъже, жени и деца, въпреки че причините могат да бъдат различни.

Специалистите уточняват, че косопад като следствие от стрес се проявява обичайно от 3 до 6 месеца след преживяване на шока – болест, мъка, прекомерна радост, операция, бременност и така нататък. Ако забележите симптоми задължително трябва да посетите лекар, защото той ще открие какво е довело до появата на тези симптоми.

Видове косопад от стрес

Телогенен ефлувиум. Засяга окосмението по главата и тялото. Засегнатите участъци оплешивяват внезапно, като най – много коса пада при миене или ресане. Дължи се на факта, че в този момент необичайно голям брой косми изпадат в летаргия и на тяхно място не се раждат нови.

Алопеция ареата. Счита се, че основната причина е срив в имунната система. Не е напълно ясно откъде се получава, но в крайна сметка тялото нарочва космите за основен виновник и блокира работата на космените фоликули.

Трихотиломания. Това е интересен вид психическо разстройство, при което заболелите сами си причиняват механичен косопад чрез дърпане и късане на космите. Изпитват силно желание да се скубят, а според психолозите това е защитна реакция за премахване на натрупания стрес.

Хубавото е, че косопад от стрес се лекува в почти всички случаи. Космите заповат да се възстановяват сами, но трябва да мине известен период. През това време е подходящо да използвате лосионът „Ефект – 2”, който подхранва корените и спомага работата на космените фоликули.

21. октомври 2013 12:36:27 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: | Напишете Коментар