Фактори, които причиняват косопад

kosopad-poqva

За суетните мъже откритието, че косата им оредява, е тъжно преживяване. Но при жените, болката от загубата на косата е още по- силна. От функционална гледна точка, косата служи, само за да ни пази от студа или от горещината. Разбира се, тази работа би могла да се свърши и от шапка или кърпа, така че няма опасност за живота и здравето ни, ако сме плешиви.

Но от естетическа гледна точка, косата е един от символите на красотата. Затова, толкова страдаме, когато забележим, че нещо лошо й се случва. Стресът е сред основните фактори, които влияят върху появата на косопад при жените. Други фактори са тютюнопушенето и прекаляването с алкохола.

kosopad-stres

До тези изводи достигнали учените от Университета на Кливланд, Охайо, след като направили проучване сред 84 жени близначки на средна възраст около 53 години. Била изследвана слюнката на участничките, в търсете на генетични фактори за оплешивяване и нивата на тестостерона (тъй като от тях зависи дали ще имаме косопад или не). Чрез програма се изчислило, че причината е в скалпа на жените.

От изследването станало ясно, че жените пушачки дефицита на косми във фронталната част на главата е шест пъти по- висок, отколкото при непушачките. Приема на четири или повече дози алкохол, също създава проблеми с космите.

28. септември 2014 12:39:16 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , , | Напишете Коментар