8 гена предизвикват оплешивяване

Оплешивяване

Оплешивяване

Последните изследвания на учени от Университета в Ню Йорк разкриха, че осем човешки гена предизвикват косопад и оплешивяване. Изследването е проведено сред почти 5 000 американци, от които около 30 % имат проблеми с косата.

Проучването установява, че в космените фоликули на хората с оплешивяване се съдържат големи количества от гена ULBP3, който по принцип не трябва да е наличен на това място от човешкото тяло. Експертите предполагат, че е вследствие на увреждане в имунната система, която по собствено усмотрение унищожава необходимите за нормалното състояние на косата протеини и това води до косопад.

Става ясно още, че оплешивяването се появява от още два гена във фоликулите, които не би следвало да са там – STX17 и PRDX5. Забелязани са още пет гена, които предизвикват имунната система на организма да стопира растежа на космите.

Ръководителят на изследователския екип д-р Кристиана уточнява, че начинът по който гените увреждат космените фоликули и водят до оплешивяване, отдавна е установен. Причина за това е непредвидима мутация на APCDD1, чрез която се блокира почти напълно синтеза на протеините, отговарящи не само за растежа на косата, но и за правилното функциониране на други важни органи.

Според официалните данни, в световен мащаб от типичното за мъжете генетично оплешивяване страда около 2 % от населението. Само в САЩ, хората с косопад от генетични изменения са повече от 5. 4 милиона души. Д-р Кристиана се надява, че новите изследвания ще спомогнат за създаването на силни средства, които да спомогнат за решаване на този проблем.

косопад и оплешивяване

Типични фази на косопад и оплешивяване

27. април 2013 18:29:17 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , | Напишете Коментар