6 научни причини за косопада

Косопадът е сред най- разпространените проблеми и при мъже, и при жени. И на двата пола се отразява по един и същи начин – засяга най- вече самочувствието. Какво обаче го причинява?

косопад

Ето седем научни причини, които е установено, че причиняват косопад:

1 . Стрес. Много изследвания определят като най- често срещана причина за косопада стреса. Стресът причинява химически дисбаланс, който засяга имунната система. Затова хора, които са много напрегнати, по- често боледуват и по- трудно се справят със здравословните си проблеми.

2 . Лошо хранене. Хора, чиято храна е бедна на витамини и минерали, страдат от косопад поради липсата на тези вещества. С нормализирането на храненето обаче, този тип косопад престава.

3 . Стероиди. Взимането на анаболно- андрогенни стероиди стимулират хормона дехидротестостерон, койтокосопад3 причинява оплешивяване.

4 . Протеин. Учени от Университета в Пенсилвания откриват ключов протеин в адрогенната алопеция, най- често срещания тип оплешивяване. Нарича се простагландин D2 (PGD2) и се среща в засегнатите зони.

5 . Наследственост. Гените, които предизвикват косопад и оплешивяване, се предават и по майчина, и по бащина линия. Генетичното оплешивяване се проявява в началото на 20 години и се подчертава към 30 години.

6 . Менопауза. След менопаузата яйчниците на жената спират да произвеждат естроген. По- малкия синтез на женските хормони водят до увеличаване на андрогените. В резултат косата на жената отслабва и започва да пада.

20. януари 2014 20:42:44 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , , , | Напишете Коментар