Коя е основната причина за косопад?

До момента най – честата причина за косопад е андрогенната алопеция. Засяга мъже и жени от всички възрасти и раси. Дължи се на активно намаляване в броя на работещите космени фоликули, което обичайно е предизвикано от генетичното наследство.

косопад

Андрогенната алопеция е сравнително лесна за разпознаване. И при двата пола протича по строго определени правила, а диагнозата е 100% сигурна, ако имате плешиви хора във вашето семейство (баща, дядо и т. н.). Науката различава два основни модела: мъжки и женски. При силния пол в 95% от случаите се стига до пълното оплешивяване на отделни зони (над челото и темето), а при дамите се наблюдава предимно сериозно разреждане на косата. Принципно започва на около 35 – годишна възраст, но първите прояви могат да настъпят още през пубертета.

Все още не е напълно известна причината за косопад при мъжете, въпреки че лекарите разполагат с пълната документация по случая. Главният заподозрян виновник е дихидротестостерон (ДХТ), който е производна на основния андроген тестостерон.

Изключително важно е да вземете мерки още преди да получите косопад. Достатъчно е да се вгледате в косите на своите родители, за да сте напълно наясно какво очаква и самите вас. Има няколко начина да се предпазите: здравословен начин на живот, умерена физическа активност, лосионът срещу косопад и оплешивяване „Ефект – 2”.

Нежният пол като цяло е по – малко предразположен към андрогенна алопеция, но въпреки това броят на засегнатите жени съвсем не е малък. Успокоителното при тях е, че симптомите са по – малко забележими и развитието на болестното състояние протича в пъти по – бавно. Най – често при тях косата оредява по следата на главата, там където косата се разделя на две.

20. януари 2014 14:10:42 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , | Напишете Коментар