3 въпроса, които си задаваме при есенния косопад

kosa-esenen-kosopad

Когато лятото свърши и започне есента, често косопадът се увеличава, което може доста да ни притесни. Някои хора почти не забелязват процеса, но при други е силно изразен. Тогава се появяват въпроси, като:

Наистина ли през есента капе повече коса? Абсолютно вярно е твърдението, че през есента косата капе повече. Най- значителният косопад се забелязва между октомври и ноември.

kosa-esen-griji

Защо се появява този косопад? Косата ни има фаза на растеж, която продължава няколко години. Нарича се анаген. Когато косата спре да расте, но преди още да е паднала, се намира във фазата, известна като телоген. Тя продължава три месеца. В края на лятото косата ни най- често се намира в телоген. От фоликулите, от които пада старата коса, се появява и новото окосмение. Цикличността при окосмението на бозайниците зависи от доста фактори.

Мога ли да оплешивея от есенния косопад? Нормалният есенен косопад е физиологична нужда и не трябва да ни притеснява. Падналата коса се заменя с нова. Косата не губи гъстотата си. Ако имате нормален есенен косопад, няма как да оплешивеете.

11. септември 2015 17:28:00 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар