Строгата диета предизвиква косопад | Косопад

Строгата диета предизвиква косопад

Недостатъчното хранене може да предизвика косопад. Когато тялото не получава достатъчното „гориво“, за да функционира, това пречи на естествените процеси.

Над 90% от косата ви се състои от протеини, които са необходими, за да може да расте. Те се приемат чрез храненето, но ако не се храните балансирано, застрашавате здравето на косата.

анорексия

Кои хора не приемат достатъчно храна?

Хората, които спазват много строги диети за отслабване, не избират добре храните си или страдат от нервна анорексия.

В тези случаи косата пада по една много проста причина – ако организмът не получава достатъчно вещества, няма да има енергия, за да извършва нормалните си дейности.

Когато се намали активността на организма, се засягат всички процеси в него, включително и растежа на косата. Появява се алопеция, обикновено от типа ареата – появяват се голи петна по главата, както и дифузна алопеция – опадане на косата за кратко време.

Загубата на тегло заради анорексия, разстройство на храненето, което засяга физическото и емоционалното здраве, предизвиква косопад.

Все пак, ако болният започне да се храни правилно, ще се възстанови дейността на капилярите, които захранват косата. Но лечението е продължително и се изразява с психологическа терапия.

Полезни съвети

Не е приятно да изживявате емоционален проблем, който освен загуба на тегло, предизвиква и косопад.анорексия1

Информирайте се относно това разстройство и се научете да се цените, независимо от външния си вид.

Винаги можете да прикриете загубата на косата с шапка, кърпа или други аксесоари. Но трябва незабавно да се потърсите психологическа помощ и да започнете да се храните нормално, като включите в ежедневното си хранене витамини, минерали, биотин, фолиева киселина и други вещества, за да започне тялото ви да действа нормално.

Здравето на косата ви зависи до голяма степен от храненето и хидратирането на тялото, поради което е важно да се научите да пиете и много вода.

27. ноември 2013 17:32:25 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , | Напишете Коментар