Как да приготвим домашен Балсам с оцет срещу Косопад – Виж Тук: | Косопад

Как да приготвим домашен Балсам с оцет срещу Косопад – Виж Тук:

kosa-otset

Балсамът е задължителен продукт за грижата за косата. Свойствата му заздравяват косъма и в същото време помагат при проблеми като изсушаване, цъфнали върхове и силен косопад.

Осигурява ни значително количество антиоксиданти, масла и есенциални аминокиселини, които придават на косата здравословен вид.

На пазара има голямо предлагане от различни видове балсами. Но можем и ние самите да си приготвим такъв в домашни условия. Предлагаме ви ефектна комбинация от билки и оцет, която ще си отрази чудесно на косата ви.

Основното растение, което ще използваме в рецептата, е розмаринът. Той се използва много при различни проблеми, свързани с косата. Антиоксидантните му свойства пречиства скалпа от натрупаните мръсотии, създава защитна бариера срещу отрицателното въздействие на свободните радикали.

Има и антимикотично действие, като по този начин контролира растежа на гъбите и бактериите, които се развиват в скалпа. А заради естествените си пигменти, предпазва от ранно побеляване.

Оцетът регулира естественото рН на скалпа. Запечатва кутикулата, като по този начин придава блясък на косъма. Също предпазва от силен косопад. Предпазва косъма от бързо омазняване, но го поддържа хидратиран. Също има антимикотично действие, което предпазва от образуване на пърхот или кожни инфекции.

kosa-balsam

Как се приготвя домашния балсам от розмарин и оцет?

Съставки:
–5 лъжици пресен розмарин
–2 чаши вода – 500 грама
–250 мл ябълков оцет
–6 капки есенциално масло от розмарин
–6 капки есенциално масло от мента

Слагаме в тенджера пресния розмарин и водата. Слагаме да се вари на бавен огън за 30- 40 минути. Захлупваме тенджерата. Прецеждаме през фина цедка и оставяме настрана.
Когато отварата добие стайна температура, слагаме оцета и есенциалните масла. Разбъркваме с дървен прибор и оставяме да престои 12 часа. Сипваме течността в шише с пулверизатор и съхраняваме на хладно и тъмно.

Начин на употреба:
След като измием косата с обичайния шампоан, разделяме на кичури и впръскваме. С леки масажиращи движения втриваме. Оставяме да съхне без да плакнем. Използва се всеки ден.

12. април 2017 10:40:38 от Надя Колева
Категории: Рецепти при косопад | Етикети: , , , , , | Напишете Коментар