Косопад – лечение с чемерика | Косопад

Чемерика срещу косопад

чемерика при косопад

Чемерика при косопад

Чемериката е сред най – популярните билки в народната медицина на България, но въпреки това се знае твърде малко за ползите при третиране срещу косопад. За сметка на това съществуват доста сведения, че тази билка е помогнала в много случаи на гнездови косопад, а в миналото лечителите са я използвали за приготвяне на мехлеми против въшки и краста.

Внимание! Чемериката e силно отровна!

Въпреки безспорната и доказана полза на тази билка в случаи на косопад, трябва да знаете, че тя е силно отровна (както и всички продукти в които се използва чемерика). Също така, даже и външното приложение може да предизвика неприятна токсикация, а в по – големи количества дори и смърт!

Когато третирате срещу косопад бъдете внимателни и ПАЗЕТЕ очите. В медицинската практика са регистрирани случаи, при които настъпва смърт след фрикция на главата с отвара от чемерика.

Характерните симптоми на отравяне с чемерика са парене и дразнене на лигавицата в устната кухина, схващане на лицевите мускули, болки в стомаха и хранопровода. Всичко това е съпроводено със силна диария с много слуз и кръв, гадене и повръщане. Крайниците са студени, тялото е отпаднало. Завършва с гърчове, парализа на дихателните органи и смърт.

Рецепти с чемерика при косопад

Още един път припомняме, че ако искате да лекувате косопад с чемерика, трябва да бъдете много внимателни. Все пак ето две рецепти срещу косопад.

  • Вземете по 50 грама корени от чемерика, бръшлян и коприва. Смесете ги в купичка и ги разбъркайте много добре. След това сипете винен оцет в огнеупорен съд и сварете 2 супени лъжици от билките на тих огън за 10 минути. След като течността изстине я прецедете и през ден втривайте в кожата на главата. Оставете да престои 5 минути и после измийте обилно с натурален шампоан и хладка вода.
  • 1 чаена лъжичка сушени корени от чемерика се изсипват във 1 литър вода. Оставят се на запарка за 2 часа. Течността се прецежда и когато изстине достатъчно, се третира чрез втриване в корените на косата. Правете тази процедура по два пъти в седмицата за един месец. Ниската концентрация на билката е сравнително безопасна и в същото време ефективна при косопад.

03. юли 2013 00:22:40 от Косопад
Категории: Рецепти при косопад | Етикети: , , | Напишете Коментар