Грешки в храненето, които водят до косопад | Косопад

Грешки в храненето, които водят до косопад

kosopad

Косопадът често се появява, за да ни даде знак, че нещо в тялото ни не е наред. Освен че може да е признак за здравословен проблем или стрес, може да се дължи и на дефицит в храненето.

В статията ще обърнем по- специално внимание на видовете грешки в храненето, които могат да причинят недостиг на дадено вещество.

Дефицит на протеини. Ако не приемаме достатъчно протеини, косата ни започва да изтънява, растежът й се забавя. А в по- тежките случаи се стига и до косопад. Протеините са основни вещества, които изграждат косъма. Обикновено този дефицит се появява при строгите диети за отслабване, когато приемаме по- малко калории.

Дефицит на мастни киселини. Есенциалните мастни киселити са омега- 3 и омега- 6, които са много важни за здравето на сърцето и нервната система. Но те подхранват и косата. Можем да си ги набавяме от семената чия, авокадо, ленено семе, риби, орехи.

kosa-hrani

Дефицит на витамин А. Действа като антиоксидант. Пречиства черния дроб и кръвта от токсините. Витамин А участва в производството на себума, който предпазва косата от изсушаване. Улеснява доставянето на хранителните вещества до корените на косата.

Дефицит на цинк. Този минерал е изключително важен за повечето метаболитни процеси. Ако нивата на цинк в тялото са ниски, се появяват различни проблеми, сред които косопад. Едни от най- ценните източници на цинк са бобовите култури. Тиквените семки също са богати на минерала.

Дехидратация. Свикнали сме да чуваме, че лошата хидратация води до проблеми с кожата и организма като цяло. Но имаме кожа и на главата, което означава, че дехидратацията ще засегне и косата. Води до суха, късаща се и тънка коса. Достатъчно е да пием по 1,5- 2 литра вода. Също да включваме повече плодове, които също улесняват хидратацията, като ябълки, портокали, диня, пъпеш и пр.

06. юни 2017 17:58:36 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , , | Напишете Коментар