Как да се храним, за да избегнем косопада | Косопад

Как да се храним, за да избегнем косопада

косаКосата, също като кожата и ноктите, постоянно се обновява. Нейният метаболизъм и регенерация са много чувствителни към липсата на хранителни вещества.

Дефицитът на витамини, минерали или протеини изтощава косата и предизвиква косопад. Липсата на желязо или анемията също могат да го провокират. Това съсипва косата и предизвиква опадането й.

Косата е изградена от различни минерали: магнезий, силиций, селен, мед и др. И за да е здрава, трябва да й осигурим тези вещества от храната. Също така трябва да приемаме достатъчно протеини с високо качество: яйца, мляко, сирене, риба. Да не забравяме мазнините от растителен произход: ядки и зехтин, които спасяват косата от сухота и чупливост. А омега- 6 мазнините, които се съдържат в олиото и соята, са ключът към блестящата и здрава коса.

Липсата на витамини и минерали предизвикват косопад, отслабват структурата на косъма и често се чупят, забавя растежа. Косопад от този тип може да се оправи с подходяща балансирана диета. Ключовите елементи, които трябва да съдържа са: витамини А, Б, С, биотин, мед, желязо, цинк, протеини, вода.

Други причини за косопад могат да бъдат: нервност, стрес, околната среда, дерматологични проблеми, някои лекарства, промяната на сезоните, некачествена козметика и др.

БИОТИН И ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА СРЕЩУ КОСОПАД

Биотинът и фолиевата киселина активират метаболизма на тъканите, чиито клетки бързо се размножават, както е прихранене косата, ноктите и кожата.

Биотинът е важен за здравето на епидермиса, косата и ноктите. Хората, които се хранят здравословно , не страдат от липса на биотин. Тялото може и само да си го образува, но си го набавяме най- вече от храната.

Биотинът се съдържа в много храни, например: яйца, черен дроб, хляб с мая и зърнени храни.

Фолиевата киселина участва в синтеза на ДНК. Също така участва в образуването на важни аминокиселини, а заедно с витамин Б- 12 имат различни функции. Фолиевата киселина участва в множенето на клетките, в образуването на бели и червени кръвни телца, в синтеза на различни нервомедиатори.

Възрастен човек трябва да приема дневно 400 мг. Съдържа се в зеленчуците, портокаловия сок, авокадо, цвекло, броколи, бирена мая, черен дроб, пшеничен зародиш, някои зърнени храни.

Как да придадем обем на косата си. ВИЖ ВИДЕОТО:

10. октомври 2013 21:48:20 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , , | Напишете Коментар