Болести на щитовидната жлеза причиняват косопад | Косопад

Болести на щитовидната жлеза причиняват косопад

Щитовидната жлеза произвежда хормони, чиято функция е жизненоважна за тялото и за косата, в частност. Дали заради увеличено производство, или заради понижено, хормоните на тази жлеза могат да объркат циклите на капилярите и да предизвикват косопад. Това е чест симптом и в двата случая. Защо? Как? Какви мерки да предприемем?

щитовидна жлеза

Хипертиреоидизъм е заболяване, причинено от повишено производство на хормони на щитовидната жлеза, а хипотиреоидизъм – от понижено производство.

Заболяванията на щитовидната жлеза се срещат по- често при жените, отколкото при мъжете – на 1 един болен мъж се падат 5 болни жени. Хипертиреоидизъм се среща обикновено при жени над 50 години, а хипотиреоидизъм – при жени между 20 и 40 години. Диагностиката става чрез кръвен анализ. Ако имате съмнения, обърнете се към личния си лекар, за да ви насочи към специалист.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА ВЪРХУ ЗДРАВАТА КОСА

Щитовидната жлеза активира и контролира обмена на енергия в клетките. По този начин стимулира космения фоликул и регулира капилярните цикли. Балансира и производството на себум. Благодарение на дейността на тази жлеза, косата е здрава, тонизирана и витална.

щитовидна жлеза1

НАРУШЕНИЯ В РАБОТАТА НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА И КОСАТА

Симптомите, свързани с неправилна дейност на щитовидната жлеза са различни за всеки човек и не е задължително да се отразят на косата. Но при голям процент от болните, се наблюдават редица смущения в нормалното състояние на косата. Най- чести симптоми, изразени в косата:

Хипотиреоидизъм – Силен косопад, който разрежда доста косата. Косата губи виталността си, заплита се и е трудна за разресване. Кератинът в косата намалява. Косата става твърда, суха, заприличва на слама, лесно побелява и губи пигмента си.

Хипертиреоидизъм – Също може да има силен косопад. Косата започва много бързо да расте и да пада. Изтощени от бързия ритъм на растеж и падане на космите, корените произвеждат все по- тънки косми. Кератинът намалява и косата става чуплива. Косата става по- мазна.

Само лекар може да ви диагностицира заболяване на щитовидната жлеза, така че обърнете към него, ако имате съмнения, че имате проблем. Диагноза се поставя само след кръвен анализ.

19. ноември 2013 22:43:14 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , , | Напишете Коментар