Може ли скубането да спре растежа на косата? | Косопад

Може ли скубането да спре растежа на косата?

kosa-plitki-1

Много е болезнено изтръгването на коса от скалпа. Ако голямо количество се отскубне наведнъж, може дори да ви се появи плешиво петно. Дали косата ще порасне отново зависи от причината за изтръгването й и размера на вредата, която е нанесена върху космените фоликули.

Растежът на косата означава, че всеки косъм има свой собствен цикъл на развитие. Косата има период на растеж, после почивка, а накрая падане. Косата след този цикъл, стига фоликулът да е здрав. Оскубнатата коса може да порасне отново. Но важното е дали коренът не е бил увреден. Някои действия могат да предизвикат перманентно оплешивяване.

kosa-skubane

Ако носите косата си на много стегната плитка или на множество плитки, може постепенно да изтръгнете космите от предната част на косата. В началото косата расте отново. Но ако носите такава прическа дълго време, може да навредите на корените. Това води до специфичен вид алопеция. Ако не промените стила на прическата си, загубата на косата може да остане.

Трикотиломания

Това е психическо компулсивно разстройство, което засяга 4% от населението. По- често се среща при жените. Човек с това разстройство изпитва постоянна нужда да си скубе косата. Първоначално косата ще израства отново, но ако продължи дълго време, може да настъпят необратими увреждания на космените фоликули.

20. април 2015 21:41:06 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , | Напишете Коментар