Защо е важно скалпът да е здрав

kosa-greshki

Много мъже и жени смятат, че за да се справят с проблема си с косата, означава да използват повече шампоан, балсам, серум и пр. А може би проблемът идва от състоянието на скалпа ви?

Ако не се справите по правилния начин, т.е., да третирате скалпа, проблемите ще продължават. И това важи за състояния, като мазна коса, суха коса, косопад.

Подхранване на сухия скалп

Така както дървото се нуждае от вода, за да подхранва корените си, стъблото и клоните, сухият скалп води до суха коса и всички проблеми, произтичащи от това. На първо място, трябва да подхранвате скалпа, за да възстановите хидролипидния слой.

Решението: ежеседмично нанасяйте маска, предназначена за суха коса, както и серуми (на основата на карите, авокадо, кокосово масло и пр.), за да предпазите скалпа и да го хидратирате. Да не забравяме за ежедневния масаж.

kosopad-ot-stres

Грижи за мазния скалп

Най- важното е да му осигурявате достатъчно кислород. Мийте косата си всеки ден. Ако имате косопад, мазният скалпа само задълбочава проблема.

Решението: веднъж в седмицата масажирайте скалпа с подходящо средство срещу мазна коса с мента или нанасяйте маска от глина. Използвайте шампоани с активни частици от цитруси или коприва. Масажирайте се 2- 3 пъти седмично.

Облекчете раздразнения скалп

Както при мазния скалп, първо трябва да го излекувате и да го почистите от бактериите, които предизвикват лющене на кожата.

Решението: изберете подходящо средство, което да успокои кожата ви. Плакнете шампоана със студена вода, тъй като горещата вода я дразни още повече.

29. октомври 2015 18:11:57 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , , | Напишете Коментар