Влияе ли мазната кожа върху косопада? | Косопад

Влияе ли мазната кожа върху косопада?

kosopad-mazna-kosa

Терминът „алопеция“ (косопад) за първи път е дефиниран през 19 век от френски лекар. С него се означава“анормален косопад, при който се губят над 25% от косата“.

Алопецията засяга и двата пола, макар в по- голяма степен мъжкия. Една от честите причини е наследствеността, като тясно се свързва със сексуалните хормони.

От времето, когато за първи път се споменава алопецията, има много теории, свързани с причините за появата на този тип косопад. Според една от тях, хората с косопад обикновено имат по- мазна кожа на главата.

kosa-greshki

След множество изследвания се доказва, че такава връзка не съществува, тъй като има много случаи на косопад при хора, чиито коси не са мазни. Известно е, че 20% от хората с косопад имат суха коса, нещо, което опровергава теорията за мазния скалп.

Знае се,че големите количества мазнина променят нормалните условия на косата, а също така и достъпа на кислород. Недостига на кислород до корена може да причини косопад.

Можем да заключим, че не е задължително мазната коса да причини косопад. Но ако вече имате косопад, трябва да контролирате много добре мазнината. Ако не се третира правилно, може да увеличи косопада.

24. ноември 2014 19:52:00 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар