Поликистозен овариален синдром и косопад

косопад и поликистозен синдромМилиони жени в полово зряла възраст по целия свят, страдат от синдрома на поликистозните яйчници (около 10%). Заболяването предизвиква нарушения във функционирането на яйчниците и производството на хормони. Протича с различни симптоми: акне, косопад, окосмяване на горната устна и др.

Поликистозен овариален синдром (ПОС) е едно от най – често срещаните хормонални нарушения сред жените. Причинява дисбаланс и предизвиква производство на повече тестостерон, създава репродуктивни проблеми.

Като медицинско състояние е възможно ПОС да се появи още в детска възраст, поради което подрастващите са най – застрашени от безплодие в бъдещето. Симптомите са придобиване на мъжки полови белези (окосмение по лицето и корема, загрубяване на гласа), кисти на яйчниците, косопад, акне, отклонения в менструалния цикъл, наднормено тегло и завишен апетит.

Наличието на тази болест може да се установи чрез кръвни медицински тестове, в които се търсят повишени нива на мъжкия полов хормон тестостерон и неговата производна дехидроепиандростерон (ДХЕА). Диагнозата се поставя, ако изследванията покажат голяма концентрация на андрогени и в същото време се наблюдават другите симптоми – окосмяване, косопад и проблеми с менструацията.

Решението е лечение с хапчета за контрол на раждаемостта, съдържащи анти-андрогенни съставки, които практически блокират тестостерона. Ако нямате възможност да използвате противозачатъчни медикаменти, е възможно да се употребяват други лекарствени средства за блокиране на мъжките хормони. За отслабване могат да помогнат подходящи диети, а срещу косопад препарати като „Ефект-2”.

13. септември 2013 11:14:55 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , | Напишете Коментар