Как да балансираме нашето рН | Косопад

Как да балансираме нашето рН

РН е мярката, която ни показва колко кисело или алкално е дадено вещество. Скалата е от 0 до 14. От 0 до 6,8 показва киселинност, 7 е неутрално, а от 7, 1 до 14 е алкално. Косата, както и мастният себум на скалпа също имат рН – между 4,5 и 5, 5. Тази естествена киселинност предпазва от бактерии и гъбички в косата и скалпа, поддържа кутикулата затворена и здрава.

kosopad-poqva

Много от продуктите, които използваме, нарушават нашето рН. Прекалено алкална субстанция ще отвори кутикулата, докато прекалено киселата ще я накара да се свива. Нека разгледаме как да балансираме рН.

1. Оценете състоянието на косата. Има много неща, които показват какво е вашето рН. Първо трябва да установите какво е вашето рН в момента, за да знаете как да го балансирате:
– Ако имате гъбички или бактерии по кожата на главата, имате прекалено алкално рН. Това означава, че използвате продукт с по- високо рН от 7, който прави себума алкален.
– Ако имате цъфтява коса, без блясък, без живот, означава, че първо косата е била третиране с високо алкално вещество, което е променило кутикулата, а после е неутрализирано с високо киселинно вещество. Това е силно увреждащ процес за косата.
– Ако косата ви е къдрава, значи кутикулата ви е частично отворена. Хората с къдрава коса трябва да използват продукти с леко киселинно рН, тъй като отворената кутикула кара себума, който е естествена мазнина, да поддържа косата на рН ниво между 4,5 и 5,5.
– Ако имате права коса, използвайте продукти с балансирано рН.

kosa-shampoan
2. Четете етикетите на продуктите за коса. Ако не е отбелязано, че има балансирано рН, трябва да проверите как действа върху косата. Едно рН между 4 и 7 е подходящо за косата. Проверява се чрез лентички, които се потапят в продукта.
3. Мийте косата с шампоан и балсам с балансирано рН. Изплакнете косата. Това я връща към неутралното рН, преди да е станало киселинно. Водата има рН 7, така че е по- алкална от косата.
4. Използвайте натурална киселина, за да направите косата си отново с киселинно рН, ако косата ви е мазна. Сипете алое вера в бутилка и напръскайте косата. Така ще затворите кутикулата.
– Може да използвате и ябълков оцет. Има рН над 3. Трябва да се разтвори във вода, докато стигне 4. Повечето хора предпочитет гела от алое вера, защото оцета има силна миризма. Ако изплакнете косата след като сте използвали натуралната киселина, водата ще деактивира киселината.
5. Сложете балсам, които да не се измива от мократа коса, за да върне косата ви към нормалната киселинност между 4,5 и 5,5, в случаите, когато косата е суха или увредена.
– Сипете 2 с.л. балсам без силикон, 2 с.л. сок от алое вера, 2 ч.л. масло от жожоба и ги смесете в купичка. Проверете в лентичка, че рН не е по- ниско от 4,5.
– Нанесете върху влажна и чиста коса.

13. октомври 2014 21:48:41 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , | Напишете Коментар