Дефицита в храненето причинява косопад | Косопад

Дефицита в храненето причинява косопад

kosopad-hrani-saveti

Недостатъчното хранене може да предизвика косопад поради дефицит на хранителни вещества. Когато организмът не получава необходимите му вещества, се забавят различни процеси в тялото, сред тях и растежът на косата.

Повече от 90% от косата е изградена от протеини, които са необходими за растежа. Набавяме си ги от храната, но когато не приемаме достатъчно храна или не е балансирана, това се отразява на косата.

Хората, които спазват прекалено строги диети, не умеят да избират правилно храната си или страдат от анорексия.

В тези случаи косата пада по различни мотиви. Ако организмът не получава достатъчно хранителни вещества, не получава и достатъчно енергия, за да извършва жизнените си функции.

kosopad-2

Растежът на косата също страда от недостига на храна. Обикновено се изразява с обикновен косопад, падане на косата под формата на кичури.

Отслабването поради анорексия или други разстройства на храненето, влошават физическото и емоционалното здраве, което води и до временен косопад.

Ако се подобри хранителния режим, косата също ще започне да се възстановява. Терапията обаче включва и работа с психолог.

Важно е храненето ни да е богато на витамини, минерали, протеини, въглехидрати, мазнини. Нищо не трябва да липсва, но трябва да е здравословно и балансирано. Прекалено строгите диети не ни ги осигуряват, което влошава здравето ни.

22. май 2015 14:58:05 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | 1 631 коментара