Няколко препоръки срещу косопад | Косопад

Няколко препоръки срещу косопад

косопад храниОтдавна се знае, че генетиката и начинът на живот са сред основните фактори, определящи състоянието на косата. Докато първото условие трудно може да бъде контролирано, второто зависи изцяло от самите вас. Здравословното хранене играе изключително важна роля за здравето и в много случаи предопределя развитието на косопад.

Във връзка с това, учени от САЩ съставиха актуален списък с храни, които подпомагат превантивните мерки срещу плешивост. Проучете ги внимателно, защото балансираното хранене може да реши много от вашите проблеми и да ви избави от десетки нови.

20 % от мъжете оплешивяват още на 20 години

Според статистиката, двадесет на сто от представителите на силния пол, забелязват първи симптоми на косопад още на двадесетгодишна възраст, а до навършване на петдесет от това състояние са засегнати повече от 50 %. При половината от изследваните пациенти причината е генетичното наследство, но при другите се крие в ежедневието.

Протеинова диета срещу косопад

Протеините са основният градивен елемент на клетките, а косъмчетата са изградени почти напълно от тях. Набавянето им в достатъчни количества е задължително за доброто здраве не само заради превенция на оплешивяването, но и за правилното функциониране на организма.

Протеин може да си набавите от различните видове меса, риби, бобови растения, яйцата. Силно препоръчителни са морските дарове, птиче бяло месо, яйца, телешко, боб, леща и др.

Витамини и минерали

Срещу косопад помага и правилното съчетание от витамини и микроелементи. Витамините А, В комплекс, Д и Е оказват съществено влияние върху косата, подхранват я и я пазят здрава. Желязото от своя страна засилва кръвообращението и така намалява последиците от оплешивяването. Недостигът на магнезий също е предпоставка за загуба на окосмение. За да си осигурите достатъчни количества консумирайте спанак, бадеми, леща, кафяв ориз, броколи и авокадо, ако е необходимо си купете и допълнително суплементи.

Омега-3 мастни киселини и косопад

Полезните Омега-3 мастни киселини също играят важна роля за здравето. Помагат за предпазване от косопад, защото подхранват космените фоликули, поддържат космите здрави и силни. Най – богатите на тях естествени източници са ореховите ядки и сьомгата, също така се намират в риба тон и зелето.

Цинк

Обръщаме специално внимание на микроелемента цинк, който стимулира косата и тя непрекъснато разчита на него. Сред основните му роли е регулиране нивата на мъжкия хормон тестостерон в тялото и секрецията на себум в скалпа. Източници са стридите, телешкото, пшеницата и др.

08. октомври 2013 21:29:49 от Косопад
Категории: Рецепти при косопад | Етикети: , | Напишете Коментар