Може ли креатинът да предизвика косопад

Креатинът предизвиква косопад

Какво е Креатин?

Съгласно научната формулировка, креатинът е естествена аминокиселина, която се среща в месото и рибата, а в човешкото тяло се намира в бъбреците, черния дроб и панкреаса. Според изследванията, черният дроб ежедневно произвежда креатин и ако поддържаме добре балансирана хранителна диета, то не е нужно да си го набавяме чрез суплементи.

Но все пак как креатинът предизвиква косопад?

Креатинът увеличава нивата на дихидротестостерона, който мъжки хормон е пряко отговорен за поява на косопад. Проведените изследвания по темата доказват еднозначно, че предразположените към оплешивяване лица със завишен прием на креатин олисяват в пъти повече, отколкото тези с нормални нива.

Доказателство за тази научна хипотеза намираме в проучванията за въздействието на тестостерона и дихидротестостерона. Първият хормон се трансформира в метаболит под въздействието на ензима 5-Алфа редуктаза и се превръща в още по – мощен андроген. Това обаче дава сериозни отражения върху окосмението по главата, което обичайно започва да се отдръпва от челото към темето.

Най – голямото проучване за влиянието на креатина при косопад е проведено сред отбор професионални ръгбисти, които ежедневно приемат минимум по 5 грама от тази аминокиселина под формата на суплемент.

Ако сте запален спортист и редовно приемате суплементи като креатин или други спомагащи енергията и силата продукти, непременно се посъветвайте с лекар – специалист, който може да ви даде правилен съвет как да избегнете страничните действия на тези вещества.

креатин и косопад

Креатин и косопад

03. юни 2013 19:59:09 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Напишете Коментар