Влияят ли нивата на пролактина върху косопада | Косопад

Влияят ли нивата на пролактина върху косопада

prolaktin

Пролактинът е хормон, който се произвежда от предния дял на хипофизната – малка жлеза, която се намира в основата на мозъка върху костна структура. Намира се в малки количества при мъжете и жените, които не са бременни. Нивата са нормални по време на бременност и след раждането. Основната му функция е да стимулира производството на мляко след бременността по време на кърменето. Заедно с естрогена и прогестерона стимулира развитието на млечните жлези.

Нормалните нива при мъжете са 2- 18 нг/мл, 2- 29 нг/мл при жени, които не са бременни, 10- 209 нг/мл при бременни жени.

kosopad-1

Високи нива на пролактина могат да се появят при следните случаи:

1. По физиологични причини през бременността, след раждането и кърменето.
2. Анормални нива заради лечение с лекарства (естрогени, трициклични антидепресанти, транквиланти, някои хипертензивни и пр), травма или раздразнение на торакалната стена, болести на хипоталамуса, хипотиреоидизъм, бъбречни заболявания, синдром на поликистозните яйчници, и др.
3. Временно заради емоционален или физически стрес, храна богата на протеини, интензивно стимулиране на млечните жлези, скорошен мамологичен преглед, скорошна тренировка…

Повечето изследвания до момента не определят пролактина като определящ фактор за алопеция или косопад.

През 2012 обаче се появява ново изследване. Според него, леко завишените нива на пролактина не влияят на причинителя на косопада, докато високите нива на хормона имат инхибиторен ефект върху космените фоликули.

Въпреки това, до ден днешен завишените нива на пролактина не се считат за определящи за косопада и алопецията от повечето специалисти.

25. септември 2014 18:59:20 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , , | Напишете Коментар