Да спрем летния косопад | Косопад

Как да се предпазим от косопад през лятото

Според някои от теориите за влиянието на сезоните върху здравословното състояние, през лятото човек е най – предразположен към косопад. Учените обясняват своята теза с твърдението, че през горещия сезон скалпа се омазнява доста повече и това спомага за полепването на големи количества прах върху главата, което пък от своя страна запушва космените фоликули и нарушава естествените им функции.

летен косопад

Къпете се само с шапка за да избегнете косопад

Въпреки че тези твърдения не са подкрепени с клинични изследвания, ние ще ви предложим няколко техники, които ще ви предпазят от косопад през лятото.

Не допускайте дехидратация

Пийте много вода, чай и натурални сокове. Предпочитайте богати на вода храни като краставици, цитрусови плодове, тъй като те ще зареждат тялото с необходимите количества течност, ще ви предпазят от дехидратиране и ще поддържат нормална телесна температура. Това пък способства за доставката на необходимите количества хранителни вещества до космите и така предпазва от косопад.

Масаж с топло масло

Това е едно от най – популярните средства срещу косопад като цяло. През летния сезон е достатъчно да масажирате скалпа веднъж или два пъти в седмицата със затоплено масло. Това не само ще укрепи корените, но и действа като природен климатик и запазва кожата на главата хидратирана. След масажа измийте косата с мек шампоан.

Краставици и кисело мляко срещу косопад

Вземете половин краставица, 3 супени лъжици истинско кисело мляко и 1 чаена лъжица лимонов сок. Нанесете внимателно върху скалпа и оставете да подейства двадесет минути. Тази процедура почиства кожата на главата, намалява предпоставките за косопад, лекува и пърхот.

Използвайте шапки за плуване на обществения басейн

Да, всеки обича да се хвърли надолу с главата в прохладния басейн и да избяга от жегата. Въпреки това, понякога в обществените къпални има твърде много хлор и това може да предизвика косопад. Поради това е добра идея да използвате специална шапка за плуване.

Не използвайте сешоар

Много пъти сме казвали, че сушенето със сешоар е един от най – вредните за косата навици. За да се предпазите от косопад, поне през лятото забравете за този електрически уред и оставете космените фоликули да дишат спокойно след баня.

Носете шапка

Носенето на шапка през лятото е сигурно средство срещу косопад. Специалистите са категорични, че това е един от най – важните съвети, защото горещото слънце изсушава косата, правейки я суха и слаба. Корените страдат от липсата на влага и в скоро време космите започват да падат.

Балансирана диета срещу косопад

Ваше право е да определяте сами хранителната си диета. Но ако искате да се предпазите от косопад, ние ви препоръчваме да забравите за вредните храни като полуфабрикатите, пърженото, газираните и много сладки напитки. Яжте повече банани, бадеми, орехи, слънчоглед, бобови култури, млечни продукти и чисто месо, да са запазите косата си бляскава и здрава.

20. май 2013 18:23:07 от Косопад
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , | Напишете Коментар