Косопад и кариера | Косопад

Кариера и косопад

Косопад и кариера – застрашени ли са успехите ни от лоша прическа

Как изглеждахте на последното си интервю за работа? Най – вероятно желанието ви е било да сте спретнати, чисти и подредени, с красива прическа и ведра усмивка. Та това е напълно нормално – всеки би искал да направи добро впечатление и да се открои от тълпата, особено когато разговаря с потенциален работодател.

Косопад и кариера

Красивите хора имат по – големи шансове за успех

Все пак възможно ли е дрехите, прическа и косопад, да повлияят на Вашата способност да се изкачите по стълбичката на йерархията при положение, че се справяте отлично с поставените задачи? Това е темата на едно от последните проучвания, извършено от американски специалисти по мениджмънт и публикувано в редица научни издания в САЩ.

На първо място, експертите подсказват, че външния вид е сред основните фактори, които могат да се окажат решаващи за решението на управленския екип кого да издигне и кого да уволни. Отдавна се знае, че началниците – мъже са в пъти по – склонни да повишат миловидната и надарена сътрудничка, отколкото стария и опитен, но в същото време страдащ от косопад и оплешивяване неугледен майстор.

Красивите хора печелят повече

Обработените резултати от изследването показвали изненадващо, че не само дрехите, но и антропологичните фактори оказват влияние върху кариерата. Оказва се, че височината, теглото и състоянието на косата (буйна или в състояние на косопад) са сред основните неща. Високите хора печелят повече от ниските, а същата тенденция се наблюдава и при сравнение между атлетични и страдащи от затлъстяване служители.

Що се отнася до косопад и състояние на косата, персоналните съветници по кариерен мениджмънт са категорични, че тя също има огромна роля за успех. И мъжете, и жените трябва да се стараят винаги да поддържат косата си чиста и спретната, защото това прави добро впечатление, особено при нежния пол.

Според мнението на някои експерти, наличието на косопад не поставя мъжете в толкова неизгодна позиция и не им пречи на изкачването в йерархията. Това се дължи най – вече на факта, че почти две трети от силния пол страдат от косопад, включително и самите началници.

При жените обаче нещата са малко по – различни. Шефовете почти във всички случаи предпочитат да заложат на дами с добър външен вид, а при нежния пол косата е сред основните предпоставки за създаване на добро впечатление.

В крайна сметка американските учени стигат до извода, че добре изглеждащите хора печелят повече и стигат по – надалеко в професионалното си развитие. Защото много от вземащите решение предпочитат да имат насреща си някого, когото харесват, въпреки че той може и да отстъпва по умения и знания на неугледния си колега.

Все пак експертите уточняват, че наличието на косопад не е основната предпоставка за издигане или провал в кариерата. Защото добро впечатление се постига по много различни начини, а не само чрез прическа и мили усмивки. Все пак загубата на коса може да накара някои мъже и жени да се чувстват непривлекателни, което да се отрази негативно на поведението им като цяло и да намали шансовете им за успех.

19. май 2013 20:02:49 от Косопад
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , | Напишете Коментар