Косопад при липса на витамини | Косопад

Косопад при авитаминоза

Когато косопадът е причинен от недостиг на витамини

косопад при авитаминоза

Косопад при липса на витамини

Всички водещи специалисти са категорични, че липсата на витамини е сред основните причини за поява на косопад и оплешивяване. Особено в съвременна България, ще бъде доста пресилено за когото и да било да твърди, че се храни балансирано и здравословно. Фалшификатите и храните с изтекъл срок на годност, които ни пробутват по магазините, не са в състояние да набавят необходимото количество полезни вещества и това причинява не само косопад, но и редица други много по – тежки заболявания.

Признаци на косопад при авитаминоза

Липсата на достатъчно витамини е изключително благоприятна за поява на косопад. Основните симптоми за дефицит по отношение на косата е засиленото опадане на косми и цели кичури, поява на пърхот, чупливост на косъма и силен сърбеж по целия скалп.

Как да разберем, че имаме косопад заради дефицит на витамини

Когато тялото страда от недостиг на витамини, наличието на косопад не е единствения признак. Забелязват се още обща отпадналост, ноктите също стават силно чупливи и променят естествения си цвят. Може да даде отражение и върху зрението, което в подобни случаи се влошава най – вече по време на свечеряване.

Лечение на косопад при авитаминоза

Растежът на косата, а и правилното функциониране на цялото тяло и мозъка, изискват разнообразна и добре балансирана диета. Понякога авитаминозата не се дължи само на липсата на един витамин, а на цели групи от тези полезни за здравето вещества.

На първо място трябва да осигурим добър хранителен режим, който включва достатъчно количество белътичини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали. Протеините можем да набавим чрез месо, яйца, истинско мляко, риба. Сред най – богатите на полезни въглехидрати храни са оризът, картофите и другите варива, пълнозърнестият хляб. Приемайте достатъчно количество плодове и зеленчуци, които ще ви заредят с достатъчно витамини.

В такива случаи е почти задължително да се набавят и комплексни хранителни добавки, чиито състав включва витамините А, С, Е, В комплекс, както и минерални вещества. Това ще спомогне на тялото да се възстанови и признаците на косопад ще изчезнат в кратки срокове.

Добра идея е да отделяме поне по три дни в седмицата за разходки сред природата, където да се заредим с положителна енергия и да изчистим отровите с помощта на чистия въздух и умерено физическо натоварване.

витамини

Витамините са задължителни при косопад

08. април 2013 19:08:08 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , | Напишете Коментар