Защо косата ни пада повече през септември? | Косопад

Защо косата ни пада повече през септември?

kosopad-esen

Ако в края на лятото имате по- силен косопад, не сте единствените. Когато есента едва започва и намаляват часовете с дневна светлина, се променя ритъма на хормоните, които се синтезират от епифизата, най- вече нивата на мелатонина. Това се отразява на растежа на косата и на косопада.

Има цикъл на живот на космите, който включва фаза на растеж (анаген), фаза на застой (катаген) и последната фаза на смърт (телоген). Всички тези процеси се контролират от молекулярен „часовник“ , който се намира в космените фоликули, където се раждат космите. Всеки косъм следва своя ритъм, независимо от останалите, което ни позволява да сменяме постепенно окосмението си през цялата година.

kosa-esenen-kosopad

Различни изследвания показват, че в началото на есента хормоните увеличават броя на космите, които се намират в телогенна фаза, а растат по- малко нови косми от обикновено. Това означава, че ако обикновено губим по 100 косъма, между септември и ноември това число може да се удвои, дори утрои. Процесът обикновено не продължава повече от три месеца. Засяга също така, окосмените по брадата и краката.

Според учените, този процес подпомага еволюцията ни, тъй като намалява косопада през зимата и го отлага за края на лятото и началото на есента. Така кожата ни е по- защитена в горещите дни.

10. септември 2014 15:20:02 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , , , | Напишете Коментар