Специална диета срещу есенен косопад! Виж Тук:

През есента косопадът става особено силен и започва да ни притеснява. Какво можем да направим?
Храненето е сред основните фактори, които могат да ни помогнат при този проблем. Храните, които имат най- ефективно действие срещу косопад, са:

Орехи. Съдържат мазнини, които поддържат еластина в косъма и стимулират растежа. Ако не приемаме достатъчно омега- 3 мазнини, косата става тънка и пада. Орехите съдържат също цинк, селен и витамини от В групата, които имат доказано въздействие срещу косопада.
Яйца. Съдържат биотин – едно от най- важните вещества за косата. Съдържат още протеини, витамин В12, желязо, цинк, омега – 6 мазнини, големи дози витамин В7, който е много ефективен срещу косопада. Дефицит на витамини от В група влошава състоянието на косата, изтънява косата и води до косопад.
Спанак. Недостига на желязо е сред основните причини за косопад. Спанакът съдържа и други полезни вещества за косата като: фолиева киселина, бетакаротени и витамини В.
Сьомга и бяла риба. Бялата и тлъстата риба, като например сьомга, сардини, мерлуза, са богати на магнезий, който помага за растежа на косата. Дефицитът от този минерал причинява силен косопад.

Моркови и тиква. Богати са на витамин А и бетакаротени. Поддържат естествените мазнини на косата, предпазват я от изсушаване, за да расте здрава и блестяща.
Зеле, карфиол, броколи, кале. Тези зеленчуци са богати на веществото феритин, което помага да имаме достатъчно желязо в кръвта. Съдържа също витамини А, В, С, К. Минерали като калций и калий.
Кисело мляко. Много е полезно, за да имаме здрава коса. Нискомасленото кисело мляко съдържа витамин Д и В5, които са много важни за косата.
Бобови култури, семена, бяло и червено месо. Съдържат протеини, желязо, цинк и биотин, а също и витамин В.
Морски дарове. Богати са на мед, селен и цинк, който помага за синтеза на меланин.
Бадеми. Съдържат магнезий, който активира важни ензимни реакции, които ни предпазват от косопада и правят косата силна.
Овес и други пълнозърнести култури. Богати са на цинк, желязо, мастни киселини, които помагат за растежа на косата. Добре е да ги включваме в сутрешната си закуска 2-3 пъти седмично.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.