Коя е най- важната стъпка за спиране на есенния косопад? Виж Тук: | Косопад

Коя е най- важната стъпка за спиране на есенния косопад? Виж Тук:

Есенният косопад е кошмарът на жените и мъжете. Започваме да откриваме косми навсякъде: по дрехите, възглавницата, в банята, по пода… Експертите обаче обясняват, че в повечето случаи, се дължи на обновяването на епителната тъкан.

През този период може да губим между 50 и 100 косъма дневно, които обаче ще се обновят. Но има други фактори в ежедневието ни, които водят до отслабване на космените фоликули, забавят цикъла на растеж, загуба на гъстотата на косата.

През есента при повечето хора се забелязват дефицити на хранителни вещества. Затова, експертите съветват да се храним балансирано, като включваме различни храни в режима си, богати на витамини и минерали, които помагат срещу косопад.

Есента е моментът, в който трябва да увеличим консумацията на плодове, зеленчуци и бобови култури. Трябва да наблегнем на тези, които са богати аминокиселини, олигоелементи и витамини от група В, например: броколи, спанак, моркови, киви, леща, червено цвекло, бирена мая, пълнозърнести храни. Витамините В2, В3, В6 и В8 (биотин), поддържат косата здрава и силна.

Прекомерното излагане на слънце през лятото не само променя косъма, но и космения фоликул , като по този начин изменя нормалния растеж на косата. Едно от основните последствия е увеличаването на телогенния ефлувиум, т.е., на косопада, което се забелязва най- вече през есента. Горещината увеличава секрецията на мастните клетки, което задушава фоликула. По- честото миене на косата през лятото може да доведе до дехидратация на скалпа.

Затова се препоръчва по- честото правене на масажи на главата. По 5-10 минути на ден е достатъчно да оправи кръвообращението и по този начин до корените да достигат повече хранителни вещества.

08. октомври 2017 13:24:50 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , , | Напишете Коментар