Кои витамини карат косата да расте и да става по- гъста | Косопад

Кои витамини карат косата да расте и да става по- гъста

Тялото се нуждае от витамини и минерали ежедневно, за да е здраво. Много хора смятат, че с храната, която приемат, си набавят необходимите витамини и не си дават сметка, че някое вещество може би им липсва. Не си дават и сметка, че витамините предизвикват оплешивяване и косопад. Допълнителната доза витамини помага на растежа и здравето на косата, въпреки че трябва да минат 2-3 месеца преди да забележите резултатите.

коса

Витамин А

Витамин А е антиоксидант, които стимулират здравословното производство на себум. Храните, богати на него са – месо, зеле, яйца, сирене, спанак, мляко, моркови и праскови. Не надвишавайте препоръчителната доза витамин А, тъй като той се натрупва в тялото и може да причини редица неприятни странични ефекти, сред които и косопад.

Витамин С

витамин с

Източници на витамин С

Друг антиоксидант, който помага на имунната защита. Също помага за здравето на косата и кожата. Цитрусови плодове, ягоди, чушки, ананас, киви, пъпеш, зеленчуци със зелени листа и картофи. Препоръчителната доза е 60 мг на ден.

Ниацин

Също позна като витамин В3, стимулира кръвообръщението на скалпа. Препоръчителната доза е 15 мг. Може и леко да надвишите дозата за още по- силен ефект. Но не надвишавайте 25 мг. Месо, риба, пилешко, пуешко, житен зародиш са някои от храните, богати на ниацин.

Витамин В6 и В12

И двата спират косопада. Също произвеждат меланин, който помага за пигментацията. Маята, зърна, зеленчуци, жълтъци, месо и мляко са някои от богатите на В6 и В12. На ден е препоръчително да приемате 1,6 – 2,0 мг

Биотин

Познат също като витамин Н, е много важен за растежа на косата, тъй като помага за производството на кератин. Биотинът предпазва от побеляване и загуба на косата. Препоръчителната доза е 150 – 300 мг на ден.

20. декември 2013 16:42:10 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , , , | Напишете Коментар