Защо протеините са важни за косата

Също като ноктите и кожата, косата е изградена от вид протеини, наречени структурни, чиято основна характеристика е, че са нишковидни. Може би най- известният такъв протеин е кератинът. Основната му задача е да „предпазва“ и „покрива“ капилярната структура, но има важна роля и за образуването на космения фоликул.

proteini-kosa-3

Ролята на протеините на ниво кожа и косми е фундаментална за възстановяване на тъканите и подсигуряване на правилното клетъчно функциониране. Затова, когато тези протеини липсват или не изпълняват правилно ролята си, в случая с космените протеини, се отразява върху здравето на косата: липса на блясък, чупливост, но най- вече косопад.

Един от начините да запазите качествата на протеините е да използвате козметика, която съдържа кератин. Те възстановяват защитната обвивка на косъма, като го предпазва от увреждане от външни фактори.

Включването на протеини в храненето също е важно, тъй като е вероятно да не ви достигат, което да влошава здраветоproteini-kosa-1 на косата. Яйцата, месото, рибата, сиренето и ядките, като орехи, са сред основните източници на протеини. Препоръчително е да включите и желатина.

Тъй като правилният цикъл на живот на косъма зависи от кръвоснабдяването, е добре да включите и витамини за косата, особено В, а най- вече В5. Те са директно свързани със силата на косата и косопада. Срещат се най- вече в пълнозърнестите зърнени храни, ядките, бобовите, млечните продукти и маята.

За да е здрава косата, трябва нивата на желязото ви да са добре. Липсата му причинява анемия, а една от последиците от болестта е загубата на блясък и сила. Среща се в рибата, яйцата, черния дроб, червеното месо, пълнозърнест хляб и брашно.

05. февруари 2014 19:08:19 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , | Напишете Коментар