Защо пада косата

Всеки ден се раждат нови косми и умират други заради непрекъснатия цикъл на живота. Всеки косъм по тялото ни зависи от  него. Между 130.000 и 150.000 косъма ни покриват, въпреки че не всички растат с еднаква скорост. Тези по главата ни растат с половин милиметър на 3 дни, докато миглите и по другите части на тялото го правят доста по- бавно.

kosa

Космите се появяват още докато сме в майчината утроба (фоликулите се развиват между втория и третия месец). Когато има проблем, той се изразява със загуба на косъма.

Здравето на нашата коса започва от корена

Всеки косъм се състои от корен, който се намира в космения фоликул, и от стъбло, което расте нагоре над повърхността на епидермиса. Всеки фоликул има мастна жлеза, а прави мускули нишки държат свързват косъмаkosam кожата. В папиларната зона, която се състои от съединителна тъкан и кръвоносни съдове, се произвеждат хранителните вещества, необходими за растежа на косъма.

Цикъла на живот на фоликула се състои от 3 фази: растеж или анагенна фаза, промяна или катагенна фаза и покой или телогенна фаза. Продължителността на цикъла зависи от различни фактори, например, дебелината и дължината на косъма.

Космената матрица е чувствителна на всякакви промени, така че проблемите с косата може да са причинени от лоши навици като неправилно хранене, хормонални изменения, инфекции, стрес, анемия, бои и пр.

Има признаци, които предшестват косопада като пърхот, мазна коса, сърбежи, изстъняване на косъма и др. Важно е да ги разпознаваме, за да знаем как да поддържаме здравето на косата.

07. февруари 2014 17:50:33 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар