Съвети за здрава и красива коса

Някои хора са надарени от природата със силна, гъста, красива и блестяща коса. Дори да не полагат особени грижи за косата си, все изглежда хубава.

krasiva-kosa

Но за хората, които нямаме този подарък, има някои полезни съвети, които можем да вкараме в практиката, за да подобрим външния вид на косата си.

КОСАТА СЕ СЪСТОИ ОТ 3 СЛОЯ

Кутикула

Това е най- външната част. Състои се от клетки, под формата на люспи, и действа като защитна стена срещу водата и мръсотията. Когато се наруши подредбата на клетките, косата губи блясък и връхчетата се отварят.

Кора

Този слой се състои от кератинови клетки и от пигмента, който дава цвета на косата. Този слой дава цвета, еластичността, издръжливостта и гъвкавостта на косъма.

Медула

Това е централната част на косъма. Много тънката коса няма този слой. За да имате красива коса трябва да се храните здравословно.

Балансираното хранене, освен че се отразява положително на здравето ви, ще ви помогне да се сдобиете с копринена, voda-kosaгъста и блестяща коса.

ОБЩИ СЪВЕТИ ЗА КРАСИВА И ЗДРАВА КОСА

Вода. Близо 70% от косъма е съставен от вода. Затова пийте по 8 чаши вода на ден.

Витамини. Най- важните за косата витамини са А, група В и Е. Витамин А е полезен за кожата на главата, а витамините В й дават сила. Витамин Е помага за здравия растеж на косата. Включете разнообразие от плодове и зеленчуци в храненето си, за да получавате тази витамини.

Минерали. Най- важните за здравето на косата са: силиций, калций, мед, цинк и желязо. Включете в храненето си пълнозърнести храни, овес, краставици, броколи, чушки, нахут, сирене чедър и кисело мляко.

Протеини и аминокиселини. Месо, морски дарове, мляко и млечни продукти, леща, орехи са богати на протеини и аминокиселини.

Косата е изградена 90% от протеини. Затова е важно да се консумира храна от тази група.

18. февруари 2014 16:02:11 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , | Напишете Коментар