Може ли псориазисът да причини косопад?

Псориазисът е заболяване, което засяга кожата. Това означава, че засяга и скалпа. Нека разгледаме как това хронично заболяване влияе върху косопада, като провокира псориазисна алопеция.

psoriazis

КАКВО Е ПСОРИАЗИС?

Псориазисът не е заразен, има имунологичен произход, като се свързва с несъответствие в имунната защита. Самата имунна защита атакува тъканите на тялото, възпалява ги и ги унищожава.

КАК ЗАСЯГА КОЖАТА?

Това е изменение на кожата, което се изразява с раздразнение, зачервяване и лющене. При повечето хора се получават специфични образувания, които имат лющещ се вид имат сребристо- бял цвят, червена кожа.

В нормални условия клетките на кожата се изкачват от долните слоеве и достигат на повърхността, приблизително веднъж месечно. Когато човек има псориазис, процесът на растеж се случва много по- бързо от обичайното. Мъртвите кожни клетки се натрупват върху повърхността на кожата.

kosopad-1

КАКВО Е АЛОПЕЦИЯ ОТ ПСОРИАЗИС?

Този тип алопеция засяга скалпа, където се образуват белите люспи в основата на косата с известно възпаление, което засяга космените фоликули. Така може да ги увреди и да причини косопад. Косменият цикъл се променя и се забавя с времето.

Този тип алопеция обикновено е съпроводен със сърбеж и дори болки.

КАК ТРЯБВА ДА Я ТРЕТИРАМЕ?

Правилната диагностика и третиране на псориазиса могат да ви предпазят от обилен косопад.

Косопадът от този тип е обратим. Но трябва да се третира правилно, в противен случай може да доведе до оплешивяване.

19. ноември 2014 21:53:57 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , | 33 коментари