Масла срещу косопад и за здрава коса – част 1

zehtin-1

Маслата са сред най- полезните продукти за здравето на косата ни. Можем да си правим масажи с тях, а резултатът ще е красива и силна коса. Ето някои от най- разпространените:

Кокосово масло

Хиляди години назад, това масло се е използвало за предпазване, почистване и подхранване на косата. Химическото съединение на маслото (триглицериди от средна верига) минава лесно през клетъчната мембрана на косата, за да проникне дълбоко в косата. Това позволява на кокосовото масло да избегне загубата на протеини и да замести естествените масла на косата, която ежедневно е изложена на токсини.

Зехтин

Хормонът дехидротестостерон (ДХТ) заключва косата за растеж и намалява размерите на космените фоликули. Смята се, че именно този хормон е сред основните причини за мъжкото оплешивяване. Зехтинът блокира ДХТ и помага за естествения растеж на косата. Тъй като съдържа много антиоксиданти, зехтинът освобождава кожата от свободни радикали, стимулира кръвообращението и доставя полезни вещества на скалпа.

lavandula-balsam

Лавандулово масло

Това е едно от най- известните масла, които действат срещу косопада. Освен че предпазва от косопад, лавандуловото масло е и антисептик. Дезинфекциращите му свойства предпазват скалпа от различни инфекции, като гъбички, микроби и пр.

Рициново масло

Притежава множество свойства, като едно от тях е насочено и срещу косопада. Рициновото масло съдържа рицинолова киселина: силен антибактериален агент, който предпазва скалпа от инфекции. Мастните киселини, които съдържа, действат хидратиращо и подхранват косата.

14. май 2015 19:13:54 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар