Косопад заради дефицит на вещества

Косопадът и храненето са в тясна връзка. При хора, които се хранят ограничено или небалансирано, или прилагат много строги диети, може да се появи косопад. Обикновено се причинява от дефицит на протеини или, по- рядко, от дефицит на витамини.

kosopad-anemiya

Неправилното хранене може да доведе до анемия, която често причинява косопад. Хранителните разстройства като анорексия и булимия, водят до недостиг на хранителни вещества в тялото.

Здравословната и разнообразна диета помага на косата да получава необходимите вещества и да бъде здрава и красива косата.

Причини

Връзката между алопеция и хранене се осъществява чрец космените фоликули, които изискват определени вещества, за да произвеждат нови косми. В тях се намират клетките на корена, които се делят много активно. За да се състои деленето обаче, трябват витамини и олигоелементи.

kosa-sajivqvane

Тъй като тялото не може да складира повечето витамини и олигоелементи, трябва да ги получава в допълнително количество от храната. Ако тялото получава малки количество фолиева киселина, биотин, цинк, селен, витамин В6 и витамин В12, може да се появи косопад, тъй като клетките на фоликулите се нуждаят от тези вещества.

Недостига на протеини е друг възможен причинител на такъв тип косопад. Може да е свързан и с анемия, която се дължи на недостиг на желязо. Хората, които се хранят изцяло като вегетарианци, могат да имат много силен косопад.

Ако имате съмнения за подобен тип косопад, потърсете вашия лекар за консултация.

17. октомври 2014 12:07:40 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , | Напишете Коментар