Кои са враговете на нашата коса?

kosa-keratin

Сред основните врагове на нашата коса са хормоналните проблеми и промени, като например неправилно функциониране на щитовидната жлеза или настъпване на менопаузата (когато жените вече не произвеждат толкова естроген, както в младостта си).

Стресът и ежедневните тревоги също могат да се отразят върху състоянието на косата ни. Също така, неправилното хранене, в което липсват важни витамини и минерали, важни за здравето на косата ни.

Не трябва да забравяме и за прекаляването с третирането на косата – сешоар, преса, боя за коса, особено амонячните. Така можете да увредите значително космените фоликули, да отслабнат и да доведат до падане на косата.

kosopad-navici

Храненето има ключова роля за предотвратяването на косопада. Храненето, което ни осигурява определени витамини и минерали, помага да имаме здрава коса.

Плодовете, зеленчуците и бобовите храни са основни източници на витамини В и Д, които заздравяват космената структура, като коренът става по- здрав и така вероятността да падне е значително по- малка. Предпазват ни и от вредното въздействие на свободните радикали.

Минерали като сяра и калий помагат за синтеза на кератин, веществото, което изгражда косата и ноктите. Дефицита на желязо прави косата слаба и податлива на косопад. Омега- 3 мастните киселини правят косата блестяща и гъвкава.

12. октомври 2015 10:47:46 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар