Как се отразяват на косата ни проблемите със скалпа

kosopad-poqva

Много фактори влияят върху здравето на скалпа, като могат да причинят проблеми като пърхот, омазняване или косопад. Сред тях са външните агресивни агенти, като замърсяване, студ, жега и пр. Храненето също много влияе върху здравето на скалпа.

Пърхот

Този проблем засяга огромен брой хора, независимо дали са мъже или жени. Причината е в себума на скалпа и във вид микроорганизъм, който живее там. Хората, които са чувствителни към този микроорганизъм, имат пърхот.

Сред честите причини за появата на неприятното лющене на скалпа е дефицитът на витамин А. За да нямате проблеми с пърхота, трябва да се храните балансирано, като в храната ви трябва да преобладават зеленчуци, риба, зърнени храни, плодове. Пийте достатъчно вода през деня, тъй като хидратацията е много важна за кожата.

Понякога се получава и от неподходяща козметика. Шампоанът може да изсушава прекалено много косата ви, което да причинява лющенето.

parhot-saveti

Мазен скалп

Получава се при неправилно функциониране на мастните жлези на скалпа. Основни причини за омазняването на скалпа е консумацията на прекалено мазна храна, стрес или емоционално разстройство. Употребата на неподходяща козметика също.

За да се справите с проблема ,първо си купете шампоан за мазна коса, който да регулира секрецията на себума. Избягвайте лакове и спрейове за коса. Ограничавайте мазната храна, включете повече плодове и зеленчуци в менюто си.

Косопад

Много разпространен проблем, както сред мъжете, така и сред жените. Може да е временен и да се дължи на фактори като стрес, хормонални промени, някои лекарства, неправилно хранене.

Ако имате силен косопад, наблегнете на приема на витамини от В групата, също на витамин С. Дефицитът на желязо или цинк също може да причини косопад. Ако косопадът ви продължава повече от 3-4 месеца, обърнете се към специалист.

17. октомври 2016 10:48:22 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , , | Напишете Коментар