Как да подхраним косата правилно

kosopad-chetka

Здравето на косата ни зависи до голяма степен от начина на хранене. Но какво е полезно да ядем? Кои са задължителните храни, за да имаме здрава коса?

Подходящата диета за косата означава да изключим наситените мазнини и да включим достатъчно протеини, сяра, цинк, желязо и витамини от В групата. Протеините, сярата и цинка са необходими за синтеза на кератин. Желязото помага за подхранването на корените, а витамин В помага за обновяването на клетките. Едни от най- ценните храни са яйцата и лещата. Двете съдържат значимо количество от петте елемента.

Без наситените мазнини

Наситените мазнини водят до образуването на токсини, които се натрупват под скалпа и влияят върху кръвообращението към корените, производството на пърхот и сърбежите. За да избегнем тези неприятни усещания, трябва да приемаме по- малко колбаси, бърза храна, сладко, бяло брашно и пр.

proteini-za-otslabvane

Ролята на протеините

Протеините са важни за косата, тъй като помагат за производството на кератин, т.е., образуването на клетките на косата. Съдържат серни аминокиселини. Желателният прием на протеини е 75 грама. Съдържат се в храните от животински произход. Косопадът е често срещан при вегетарианците.

Храни с високо съдържание на сяра и цинк

Сред тях са жълтък, леща и пълнозърнести храни.

Ролята на желязото

Помага за преноса на червените кръвни телца чрез кислорода. Този минерал е жизненоважен за косата.

Витамин В

Стимулират обновяването на клетките, в това число и на космените фоликули.

22. октомври 2015 21:57:07 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар