Храни за здрава коса и срещу косопад- част 2 | Косопад

Храни за здрава коса и срещу косопад- част 2

Здрава коса е резултат от начина ни на хранене. Предлагаме ви втора част от статията, посветена на храните, които са важни, за да имаме красива и силна коса.

proteini-kosa

РИБА И СЕМЕНА

Тялото ни не може да произвежда тези видове мазнини по естествен начин, въпреки че са ни необходими. Тези мазнини помагат да храним клетките, които изграждат косата и скалпа, като ги хидратират. Приемайте омега- 3 от авокадото, тиквените семки, орехите, сьомгата и сардините. Само с 5 грама омега- 3 на ден, имаме напълно достатъчно от нея. Равнява се на шепа семена или на малко парче риба.

riba-yaitsa

ЖЪЛТИ И ОРАНЖЕВИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Зеленчуци като моркови и тиква ни доставят витамин А. Този витамин помага за производството на себум в скалпа. Себумът е мазна субстанция, която действа като естествен балсам срещу появата на пърхот и изсушаване на косата. Жълтите и оранжеви зеленчуци са богати на бетакаротени и витамин А.

ОРЕХИ

Богати са на витамин Е, селен и цинк. Тези три вещества предпазват от косопад, поява на пърхот и изсушаване на косата. Л- аргининът, който се съдържа в орехите, подпомага растежа на косата. Най- ефективен е, когато го приемаме чрез храната.

ВОДА

¼ от косъма е изграден от вода. Чрез нея изхвърляме токсините, химикалите, оцветителите и пр. вредни за косата вещества. За да имаме красива и здрава коса, трябва да пием между 8 и 10 чаши вода дневно.

12. ноември 2014 16:30:40 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар