Храни за здрава коса и срещу косопад

Здравата и красива коса е резултат от балансираното хранене. Недостига на хранителни вещества причиняват проблеми с изсушаването, липса на блясък, силен косопад и пърхот. Ако забелязвате някой от следните проблеми, прегледайте менюто си. Стремете се да приемате:

proteini-kosa

ХРАНИ БОГАТИ НА ПРОТЕИНИ

Основната съставка на косата са протеините, затова трябва задължително да приемаме достатъчно от тях. Когато косата е суха, чуплива и слаба, трябва да ядете повече протеини. Храненето, в което недостига протеини, причинява косопад и забавя растежа на косата. Задължителните храни са: месо, риба, яйца, млечни продукти. Ако сте вегетарианци, наблегнете на бобовите и орехите.

proteini-kosa-1

ЗЕЛЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Анемията е основен причинител на косопад и се появява, когато не ни достига желязо. Косменият корен се храни с вещества от кръвта. Ако коренът не получава достатъчно желязо, косата спира да расте и става слаба. Така се улеснява падането й. Подходящите продукти за получаване на това вещество са: маруля, броколи, спанак и зелено цвекло.

ЦИТРУСИ

Тъй като желязото е толкова необходимо за здравата коса, витамин С винаги трябва да присъства в диетата ни. Този витамин улеснява усвояването на желязо, както и производството на колаген. Едни от най- богатите на витамин С плодове са: лимон, портокал, мандарина, грейпфрут, киви.

12. ноември 2014 16:03:19 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар