Храните, които спират косопада | Косопад

Храните, които спират косопада

косаЗабелязвате, че напоследък косата ви пада по- лесно? Усещате, че косата ви вече не е така силна и блестяща? Много често капането на косата се дължи на дефицит на хранителни вещества и е достатъчно да промените менюто си, за да спрете косопада.

Ако искате косата ви да е силна и здрава, започнете да консумирате храни, богати на биотин, фолиева киселина, пантенол, минерали като желязо и цинк.

„Трябва да си представим, че сме като растения. Въпреки че постоянно поливаш листата им, то расте най- добре, когато коренът е добре нахранен. В случая на косата, е важно нашите клетки да се обновяват с полезна храна, която я кара да расте здрава.

БИРЕНА МАЯ

Биотинът е задължителен витамин, за да бъде косата здрава, силна и блестяща. Ако не консумирате редовно този витамин, косата изглежда по- слаба и расте по- трудно. Настъпва обилен косопад. Биотинът, който спада към В витамините, се съдържа в голямо количество в бирената мая, филета от черен дроб и яйца (когато са сготвени, тъй като ако ги ядем сурови, тялото не усвоява биотина).

Най- добре е бирената мая да се консумира на прах. 2-3 лъжици на ден са достатъчни за нашата коса, може да я смесите с прясно или кисело мляко, бульон или пюре.

СПАНАК

Фолиевата киселина е фундаментална за здравето на косата си. Можем да си я набавим от растения със зелени листа, като спанака. Хора с дефицит на фолиева киселина може да имат анемия и малко червени кръвни телца, които зареждат тъканите с кислород.

Много често страдаме от косопад, защото не ядем зеленчуци, разкриват лекарите. 2 или 3 порции дневно със косазеленчуци са достатъчни да си набавим фолиева киселина.

Друг полезен за косата витамин е В5, наречен още пантенол. Помага на клетките да се размножават и обновяват лесно.

ЖЕЛЯЗО И ЦИНК

Желязо можем да си набавим от месо, риба и яйца, също и от растителни продукти като леща и спанак, но от тях се усвоява малко от минерала. За да усвояваме добре желязото, трябва да пием витамин С.

Цинкът се съдържа в голяма доза в косата. Можем да си го набавим от месо, яйца, риба, морски дарови и др.

ХИДРАТИРАЙТЕ КОСАТА

Ежедневно трябва да хидратираме косата си. Ако косата е суха и без блясък, трябва да си набавим колаген, както и да хидратираме с маски, шампоани или лосиони.

Внимавайте с избора на храна. ВИЖ ВИДЕОТО:

03. ноември 2013 13:09:32 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , , , , | Напишете Коментар