Причини за поява на косопад при жените | Косопад

На какво се дължи косопадът при жените?

kosopad

Kosopad

В действителност, появата на косопад при жените също е доста често срещано явление. Основните причина за загуба на коса при нежния пол са четири, като най – значимата от тях е напредването на възрастта. Ето кои са основните форми на оплешивяване при нежния пол.

Телогенен ефлувиум

Една от най-честите форми на косопад при жените и мъжете е състояние, наречено телоген ефлувиум, при който е налице дифузно изтъняване на окосмението по определени места. Обикновено се получава като защитна реакция при силен стрес, или като следствие употребата на медикаменти.

Тази форма на косопад може да се появи във всяка възраст и обикновено започва внезапно. Обичайно изчезва след около шест месеца, но при някои хора може да прерасне в хроничен проблем. Телогенният ефлувиум на практика причинява изтъняване плътността на косъма и се диагностицира сравнително лесно.

Специалистите разкриват, че този тип косопад е пряко свързан с цикъла на растежа на косата, в който се редуват време на активен растеж и фаза на покой, която трае около три месеца. Дори да нямаме никакви проблеми, във всеки един момент поне по 15 % от космите са във фаза на покой. Внезапното натоварване на психиката или тялото може да предизвика ответна реакция и да накара по – голяма част от тях да си дадат почивка.

kosopad

Kosopad pri zenite

Андрогенна алопеция

Друг често срещан тип косопад при жените е андрогенната алопеция, която пък е свързана с нивата на хормоните в организма. Както при мъжете, тя се дължи основно на генетична предразположеност, предадена по наследство от бащата или майката. Засяга най – често дамите във възраст над 40 години.

Изследванията на косопад при жените от 2011 година доказват, че около 15 % от тях имат някаква степен на андрогенна алопеция. Това се забелязва особено често при настъпване на менопаузата и с напредването на възрастта. Дължи се на до болка познатия ефект от отпадъчния хормон дихидротестостерон, който се отключва с помощта на ензима 5 – алфа редуктаза.

Алопеция ареата

Друга важна причина за косопад при жените е състоянието, наречено алопеция ареата. Това е автоимунно заболяване, засягащо повече от 3% от населението. В този случай, космените фоликули са нападнати от бели кръвни клетки, което предизвиква тяхното свиване. Те стават много малки и раждането на нови косъмчета се забавя драстично в продължение на месеци и години. Добрата новина е, че фоликулът остава жив и на по – късен етап може да се отключи.

19. април 2013 19:01:59 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , | Напишете Коментар