Женско оплешивяване – видове и причини

алопецияЖенската алопеция или оплешивяване засяга малък процент жени на възраст между 20 и 30 години, и 30 % от жените между 40 и 60 години.

Проблемът обаче не е неразрешим. За да предприемете правилно третиране, трябва да знаете от какъв тип алопеция страдате.

АНДРОГЕННА АЛОПЕЦИЯ ПРИ ЖЕНИТЕ – ЖЕНСКО ОПЛЕШИВЯВАНЕ

Основните причини за адрогенната алопеция са: генетична предразположеност, хормонални нарушения  и възрастта. Женското оплешивяване е различно от мъжкото. При жените косопада започва от централната линия на главата (пътя на косата), докато отстрани няма проблем. Процесът е постепенен. Първоначално, космите стават все по слаби, а в последствие се стига до сериозно разреждане.

В менопаузата проблемът се задълбочава заради ниските нива на естроген, като в някои случаи се стига до загуба на косата от централната линия.

Въпреки че в повечето случаи боядисването, прическите и козметиката причиняват косопад, това не важи за андрогенната алопеция. Може да третирате косата си по възможно най- подходящия начин и въпреки това да я губите.

Ако косопада или изтъняването на косата е съпроводено с невъзможност за зачеване, акне, смущения в менструацията илиалопеция1 други, трябва да се изследват хормоните.

Други видове алопеция:

АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА

Причините за появата й не са известни, но признаците са явни: поява на кръгове, които не са окосмени.

АЛОПЕЦИЯ ТОТАЛИС

Губите напълно цялата си коса.

ТЕЛОГЕНЕН ЕФЛУВИУМ

Това косопад причинен от хронични заболявания, стрес, треска или раждане.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

23. октомври 2013 16:29:00 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , , , | Напишете Коментар