Умират ли напълно космените фоликули? | Косопад

Умират ли напълно космените фоликули?

opleshivyavane-prichini

Космените фоликули постоянно преминават през различни фази на развитие – раждане, покой и смърт. Това е естествения цикъл на растеж на косата. Възможно е обаче космените фоликули да умрат временно, след което отново се възстановяват.

Космените фоликули се намират в подкожието. В основата на всеки фоликул се намира дермалната папила, структура, която е богато кръвоснабдена и отговорна за растежа на косата. Клетките, наречени меланоцити и кератиноцити, изграждат стените на фоликулите отвътре, докато косата расте активно. Тези клетки се възпроизвеждат и умират, в резултат на което, косата ни расте. Фоликулите имат и мастни клетки, които произвеждат мазнината.

„ЕФЕКТ- 2“ – РЕШЕНИЕТО ПРИ ОПЛЕШИВЯВАНЕ И КОСОПАД! ВИЖ ТУК:

opleshivqvane-bilka

Фазите на растеж на косъма за известни като: анаген, катаген и телоген. Фазата анаген продължава между 2 и 6 години, по време на които косата расте с един сантиметър всеки месец. По време на фазата катаген космените фоликули изпадат в клинична смърт, но временно. По време на фазата телоген косата пада.

По време на фазата катаген космените фоликули и клетките вътре в тях умират програмирано. По време на тази фаза фоликулът спира производството на протеини и пигментационни клетки. Структурите на растежа на косата умират и се изсъхват. Фоликулът се доближава до повърхността на кожата. Няма синтез. Това означава, че фоликулът е мъртъв. След кратък период на почивка, фоликулът влиза във фазата анаген и става активен или оживява отново.

Това, разбира се, не се случва при всички.

10. март 2015 16:56:10 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , | 31 коментари