Цинк за здрава коса | Косопад

Цинк за здрава коса

cink-1

Минералът цинк не се натрупва естествено в тялото ни, затова трябва да го получим под формата на хранително допълнение. Тялото ни се нуждае от него: цинкът е необходим за всички жизнени процеси, като клетъчен метаболизъм, лекуване на рани, бременност, и пр. Не е изненада, че е много важен и за косата.

Цинкът помага за производството на себума, естествената мазнина, която прави косата ни хидратирана. Поддържа скалпа и предпазва от пърхот. Прави косъма здрав и силен. Ограничава косопада. Ако имате дефицит на цинк, косата ви лесно се къса и расте по- бавно.

kosa-shtitovidna-jleza

Най- добрите източници на цинк са: мая, жълтък, месо, скариди, черен дроб, житен зародиш, орехи, соя, тиквени семки, миди, скариди и др. Тялото обаче не винаги усвоява правилно цинка от храната, така че може да се наложи да го взимате като хранителна добавка. Цинкът не трябва да се приема заедно с калций, защото калцият спира усвояването на цинка. Не го съчетавайте и с храни, богати на фибра, тъй като минералът лесно ще бъде изхвърлен.

ВНИМАНИЕ! Ако обаче взимате повече цинк от необходимото, отново резултатът е същият: забавяне растежа на косата и косопад. Също така може да предизвика дефицит на други минерали. Затова, никога не взимайте повече от указаната доза цинк.

15. април 2015 14:08:58 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , | 57 коментари